Masło orzechowe to bez wątpienia jedna z najzdrowszych przekąsek na świecie. Chrupiące lub gładkie, solone lub naturalne, na kanapce lub w koktajlu, z orzechów ziemnych bądź z laskowych – to najpopularniejsze warianty masła. Doceniają go sportowcy, wegetarianie i wszyscy dbający o formę i zdrowie. Jednak wybór najlepszego masła nie jest prosty – konieczna jest analiza jego składu.
Co trzeba wiedzieć o maśle orzechowym?
Masło orzechowe zanim stało się atrybutem sportowców, było kojarzone głównie w parze z amerykańskim tostem lub naleśnikiem. To właśnie Amerykanie wpadli na pomysł przetworzenia orzeszków na bardziej przystępną formę pasty. Tradycyjne masło orzechowe, „wynalezione” w USA powstaje z fistaszków, czyli orzeszków ziemnych. Jednak w sklepach możemy znaleźć także oryginalne masło orzechowe z orzechów laskowych. Masło orzechowe to bez wątpienia must have dla sportowców. Znajdziemy je w każdym sklepie dla aktywnych, zaraz obok odżywek, izotoników czy suplementów diety. Zajmuje ono bowiem ważne miejsce w codziennej diecie sportowca. Stanowi doskonałe źródło energii potrzebnej do efektywnego treningu, a po nim pomaga zregenerować i odżywić mięśnie. Dobry tłuszcz zawarty w maśle orzechowym korzystnie wpływa na metabolizm tkanki tłuszczowej. Ponadto masło z orzechów to źródło argininy, ważnego aminokwasu, który poprawia ukrwienie mięśni i wzmacnia efekty treningu mięśniowego. Osoby aktywne fizycznie wiedzą, że najlepsze dla nich jest masło orzechowe bez dodatku soli, cukru czy oleju palmowego i wybierają czysty produkt przygotowany w 100% z orzechów. Przykład z nich powinni brać wszyscy, którzy już sięgają lub dopiero mają zamiar sięgnąć po masło orzechowe. Warto jeść masło orzechowe, ponieważ jest ono źródłem dobrych kalorii, witamin, minerałów i tłuszczów. Niestety, nie wszystkie masła cechuje ta sama, wysoka jakość. Wielu producentów orzechy mieli wraz z solą, cukrem czy tłuszczami utwardzonymi, co zmniejsza ich odżywczość (i szkodzi zdrowiu). Dlatego przed zakupem warto spojrzeć na tył etykiety – może się okazać, że w niektórych masłach zawartość orzechów to maksimum 60-70%, a resztę stanowią substancje słodzące, sól i przetworzony tłuszcz. W przeciwieństwie do czystego, naturalnego produktu, ma zbitą, jednorodną konsystencję, trudniej się rozprowadza i oferuje uboższe doznania smakowe. Prawdziwe masło orzechowe jest lejące i maziste, a na jego wierzchu bardzo często tworzy się gruba warstwa tłuszczu. Wszystko przez to, że nie zawiera zbędnych dodatków. Takie masło orzechowe warto kupować.
Masło orzechowe posiada wiele składników odżywczych. Masło z orzechów to również doskonałe źródło witaminy E, czyli jednego z najsilniejszych antyoksydantów, który chroni komórki, zwłaszcza skóry, przed ekspansją wolnych rodników. Na stan skóry korzystnie wpływają też nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym naskórek jest gładki i elastyczny, lepiej wiąże wodę i utrzymuje szczelny płaszcz lipidowy zapobiegający jej odparowaniu. Dlatego też warto wzbogacić swoją dietę w masło orzechowe.