Kawa i jej działanie antynowotworowe

Pytanie, czy picie kawy ma jakieś znaczące zalety, jest bez wątpienia bardzo kontrowersyjne. W tej wielowiekowej debacie zwolennicy podają argumenty w postaci jej aktywności przeciwutleniającej czy też potencjału stymulującego mózg. Z drugiej strony, przeciwnicy wymieniają takie wady, jak niestrawność, przyspieszenie akcji serca, wysokie ciśnienie krwi i bezsenność. Jednak najnowsza fala dowodów medycznych i naukowych zawiera mnóstwo niesamowitych wiadomości na temat kawy. Okazuje się , że picie kawy może okazać się zdrowsze niż kiedykolwiek wcześniej.

Kawa – działanie i właściwości zdrowotne

kawa illyW ostatnich latach i dziesięcioleciach naukowcy badali wpływ kawy na różne aspekty zdrowia. Według specjalistów w zakresie chorób nowotworowych mężczyźni, którzy regularnie piją kawę, mają mniejsze ryzyko rozwoju śmiertelnego raka prostaty w porównaniu do tych, którzy piją inne napoje. W podobny sposób różni badacze sugerują, że wypijanie czterech lub więcej filiżanek kawy każdego dnia zmniejsza ryzyko raka endometrium u kobiet. Statystycznie kobiety, które piją cztery lub więcej filiżanek kawy regularnie, mają o 25% mniejsze ryzyko zachorowania na raka w porównaniu z kobietami, które piją mniej niż jedną filiżankę dziennie. W tym samym spektrum naukowcy odkryli związek między częstym piciem kawy a niższymi wskaźnikami raka piersi, jelita grubego, odbytnicy i wątroby. Kawa, m.in. kawa illy, zawiera fitochemikalia przeciwutleniające zwane polifenolami. Takie chemikalia wykazały wiele właściwości przeciwnowotworowych w różnych badaniach i szczegółowej analizie laboratoryjnej przeprowadzonej w ciągu ostatnich kilku dekad. Krótko mówiąc, te fitochemikalia działają jak bufory, które ograniczają szanse pęknięcia guzów przy bardzo niewielkiej ekspozycji na związki rakotwórcze.

Okazuje się, że kawa jest również zdrowa dla ludzkiego serca. Badanie, które objęło ponad 37 000 osób w ciągu 13 lat, zostało niedawno zakończone przez wiodących badaczy kardiologii. Zaskakujące jest to, że badania wykazały, iż umiarkowani konsumenci kawy mieli o 20% mniejsze ryzyko chorób serca w porównaniu do osób pijących lekkie lub ciężkie napoje i nie pijących. Nie trzeba być wyszkolonym kardiologiem, aby przekonać się, że kawa wspiera zdrowie serca. Robi to, chroniąc komorę mięśniową serca przed uszkodzeniem tętnic, które może wynikać z zapalenia. W ten sposób możemy zapobiec różnym chorobom serca, w tym typowym dolegliwościom, takim jak nadciśnienie, zakrzepica, zawał serca, niewydolność serca i innym.