Krajalnica z idealnym nożem

Pomimo zdecydowanej dominacji krojonego chleba i możliwości kupna wędlin, czy serów w plastrach dobrym rozwiązaniem, które możemy zastosować w naszej kuchni jest krajalnica. Nie jest to skomplikowane urządzenie i może ono zdecydowanie ułatwić nam codziennie funkcjonowanie. Jednak jego zakup powinniśmy potraktować poważnie i dobrać sprzęt odpowiednio do naszych potrzeb. 

Jak wybrać odpowiedni nóż do krajalnicy?

noże do krajalnicy chlebaKrajalnice stają się coraz bardziej popularnym sprzętem kuchennym w domu. Możemy podzielić je na dwie grupy: krajalnice wolnostojące i krajalnice do zabudowy. Pierwsze z nich nie stanowią problemu przy przenoszeniu, dzięki czemu jesteśmy w stanie postawić je w odpowiednim dla nas miejscu. Natomiast krajalnice do zabudowy są na stałe wmontowane w nasze meble kuchenne. Mogą znajdować się na blacie, ale też w szufladach, czy szafkach. W tych dwóch grupach możemy wyróżnić również dwie podgrupy. Krajalnice mechaniczne i elektryczne. Te pierwsze działają podobnie do dobrze znanych nam noży, ale są zdecydowanie szybsze. Drugie zaś wymagają podłączenie do prądu. Kiedy zdecydujemy się jaką krajalnice chcemy, warto skupić się na tym co najważniejsze czyli – noże do krajalnicy. Warto zatem zdecydować się na zakup urządzenia, w którym będziemy mogli je wymieniać. Krajalnice najczęściej wyposażone są w ostrza tytanowe lub ze stali nierdzewnej. Noże do krajalnicy chleba można podzielić na gładkie i z ząbkami. Pierwsze nadają się do krojenia serów, wędlin czy owoców, a drugie są idealne do krojenia chleba. W urządzeniach tych popularne są również noże obrotowe. Są one najczęściej wykonane ze stali chromowo-węglowej, co daje im długą żywotność. Jeśli decydujemy się na zakup profesjonalnej krajalnicy, która będzie mogła posłużyć nam bardzo długo i nie chcemy mieć większych problemów z wymianą ostrza bądź innej części, warto sprawdzić również średnicę noża. Da nam to rozeznanie na jak grube kawałki będziemy mogli pokroić kupione produkty. Standardowe krajalnice posiadają ostrze o średnicy od 17 do 19 cm. Jeśli zdecydujemy się na zakup bardziej zaawansowanego urządzenia średnica może osiągnąć nawet 30 centymetrów. Innym ważnym elementem w krajalnicy jest podajnik. Dlatego warto sprawdzić z jakiego materiału jest on wykonany. Najczęściej spotkamy się ze stalą lub plastikiem. W krajalnicach domowych znacznie częściej spotkamy się z plastikowym podajnikiem. 

Zakup krajalnicy wyposażonej w odpowiedni nóż jest z pewnością doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą ułatwić sobie życie w przestrzeni kuchennej. Będzie też ciekawym zakupem dla pasjonatów gotowania, którzy interesują się nowinkami technicznymi. Dlatego tak ważne jest wcześniejsze zapoznanie się z dostępnymi modelami, by wybrać taki, który w pełni nas usatysfakcjonuje i usprawni naszą kuchnię.