O zgrzewarkach i pakowaniu próżniowym

 

Niektóre rodzaje żywności muszą być przechowywane w środowisku pozbawionym powietrza, zwykle w szczelnych opakowaniach, aby ograniczyć rozwój mikroorganizmów. Podczas pakowania próżniowego większość bakterii jest usuwana z worka podczas usuwania powietrza, co zapewnia bardzo bezpieczny i higieniczny sposób przechowywania. Pakowanie próżniowe pomaga również utrzymać jakość i rozmiar produktu.

Zgrzewarki są niezbędne w pakowaniu próżniowym

zgrzewarka próżniowaNa przykład w produktach mięsnych, takich jak steki, krew nie może wyciekać, a mięso nie wysycha, aby utrzymać wagę produktu. Pakowanie próżniowe żywności może wydłużyć jej żywotność trzy do pięciu razy. Gotowe potrawy, takie jak świeże lub krojone mięso, ryby, drób, warzywa, owoce, sałatki i sery można przechowywać przez kilka dni bez obniżonej jakości. Dzięki wstępnemu porcjowaniu zup, sosów i gotowych potraw możesz zmniejszyć marnotrawstwo żywności. Wszystkie te zalety pomagają zwiększyć wydajność w kuchni. Gotowane i surowe jedzenie można higienicznie przechowywać w woreczkach próżniowych do przechowywania w lodówce lub łatwo transportować między lokalizacjami przy minimalnym ryzyku zanieczyszczenia krzyżowego. Pakowanie próżniowe odbywa się przy użyciu urządzenia jakim jest zgrzewarka próżniowa. Pomaga zachować żywność, usuwając powietrze z torby, w której jest przechowywany. Pozbywa się tlenu, który wpływa na żywność na różne sposoby, w tym zapach, kolor, smak i konsystencję oraz pozwala na dłuższe przechowywanie. Niektóre rodzaje bakterii nie mogą rosnąć bez tlenu. Gdy jedzenie ma kontakt z powietrzem, zaczyna tracić swój naturalny smak, a jego wygląd zaczyna się zmieniać. Ta reakcja wpływa na wszystkie świeże produkty spożywcze, nawet jeśli ich efekty nie są od razu oczywiste. W dzisiejszym świecie duży nacisk kładziony jest na eliminację soli i tłuszczu z naszej diety oraz zwiększenie ilości naturalnych olejów. Coraz więcej z nas próbuje jeść ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, ponieważ te niższe poziomy trójglicerydów we krwi są związane z chorobami układu krążenia. Oleje rybne psują się szybciej niż tłuszcz znajdujący się w mięsie, takim jak wołowina, kurczak i wieprzowina. Możesz przechowywać ryby dobrze owinięte w lodówce przez dwa dni i w zamrażarce przez dwa miesiące. Pakując te produkty próżniowo, możesz zachować całą naturalną dobroć i smak przez cztery do sześciu dni w lodówce lub zamrożone przez dwa lata.

Po zamrożeniu żywności bez przygotowania może dojść do odparzenia w zamrażarce. Dzieje się tak, gdy powierzchnia żywności jest odwodniona, co powoduje wysuszony i skórzasty wygląd. Smak i konsystencja żywności mogą być również zrujnowane, pakowanie próżniowe zmniejsza oto ryzyko, ponieważ chroni żywność przed wystawieniem na działanie zimnego, suchego powietrza.