Opakowania eko w branży hotelarskiej

Popularny trend eko zmobilizował wiele firm i korporacji na całym świecie do tego, aby inwestować środki finansowe i osobowe w rozwój kampanii wspomagających świadomość ekologiczną wśród konsumentów. Wiele branż postanowiło zrezygnować z częściowej eksploatacji plastiku na rzecz bardziej przyjaznych dla środowiska produktów, w tym branża restauracyjna i hotelarska. 

Przykłady opakowań jednorazowych używanych w hotelach

ekologiczne opakowania jednorazowe do hoteluProekologiczne technologie wpłynęły na wiele dziedzin z zakresu turystyki, promocji czy hotelarstwa. Stopniowo, wiele hoteli zaczęło wprowadzać do swoich lokali zamienniki plastiku, dbając o zdrowie i samopoczucie swoich gości i pracowników. Ekologiczne opakowania do hotelu stają się powoli normą i wypierają plastik z wielu branż, w tym z branży hotelowej. W wielu miejscach zaczynamy spotykać ekologiczne opakowania jednorazowego użytku przeznaczone dla gości hotelowych takie jak: biodegradowalne kubki, papierowe słomki, a w niektórych palcówkach nawet talerze z otrąb pszennych. Ponadto, coraz częściej zauważanym trendem nie tylko w zagranicznych hotelach można zauważyć szczególną dbałość o ekologię w pokojach hotelowych. Kosmetyki i przybory hotelowe stworzone są z biodegradowalnych materiałów, a ekologiczne opakowania jednorazowe do hotelu są w pełni naturalne. Zestawy zawierające patyczki do uszu, szczoteczki do zębów i pasty do zębów wykonane są z przyjaznych dla środowiska surowców wraz z ich opakowaniami. W łazience hotelowej możemy również spotkać małe saszetki szamponu do włosów, żelu pod prysznic czy chusteczek odświeżających zapakowanych w surowce, które nie szkodzą środowisku. Ciekawymi akcesoriami hotelowymi są także ekologiczne  łyżki do butów, grzebienie czy gąbki do czyszczenia opakowane z materiałów ulegających biodegradacji. Opakowania takie nie tylko są w pełni bezpieczne dla środowiska, dodatkowym atutem będzie zapewne fakt, że takie pudełka i kartoniki prezentują się bardzo ładnie pod względem estetycznym. Niektóre hotelowe restauracje wprowadzają także do swojego asortymentu ekologiczne opakowania do przechowywania żywności tj. opakowana na ciasta i wyroby cukiernicze, torby termiczne, papier do pakowania żywności, torebki fałdowe, a nawet ekologiczne worki na śmieci. Jeszcze kilka lat temu, nikt z nas nie wyobrażał sobie, że tak łatwo można zamienić plastik i produkować rzeczy codziennego użytku ze składników biodegradowalnych tj. papier, trzcina cukrowa czy otręby, jednak już dziś na własnej skórze możemy przekonać się, jak bardzo branża hotelarska zyskała na propagowaniu ekologicznych nawyków. Świadomość ekologiczna ma ogromny na każdą dziedzinę życia, a branże restauracyjne i hotelarskie z roku na rok prześcigają się w coraz to nowych pomysłach mających na celu podnieść ekologiczny standard ich placówek. 

Rezerwując pobyt w hotelu, starajmy się, aby nasz pobyt stał się bardziej świadomy ekologicznie. Starajmy się zwracać uwagę na małe, drobne przedmioty tj. kosmetyki w łazienkach hotelowych. Sprawdźmy, czy korzystamy z produktów przyjaznych środowisku, a kosmetyki czy żywność opakowana jest w naturalne surowce. Dzięki ogólnoświatowemu trendowi dziś to konsument ma prawo ocenić dany hotel, a polityka eko ma coraz większy wpływ na takie oceny.