Podstawowe wyposażenie kawiarni

Decydują się na własny biznes, musimy dokonać dogłębnej analizy interesującej nas branży. W przypadku prowadzenia kawiarni, to co powinno nas interesować to wysokiej jakości sprzęt i klimatyczny wystrój miejsca, a także, albo przede wszystkim, dobrze wyszkolona i zadowolona z pracy obsługa. W niniejszym artykule postaram się stworzyć krótkie wprowadzenie do prawidłowo wyposażonej kawiarni. 

Kawiarnia – co jest absolutną podstawą wyposażenia? 

nowoczesne regały chłodniczeJeśli już wpadliśmy na pomysł poprowadzenia wymarzonego interesu, po czym odważyliśmy się podjąć krok w kierunku założenia działalności, znaleźliśmy idealny lokal, to przyszła pora na wyposażenie. Przede wszystkim – i niestety nie wszystkie kawiarnie wyznają tę zasadę – dobry ekspres, to dobra kawiarnia. Musi to być profesjonalny, drogi sprzęt, który będzie miał w pakiecie usługi serwisowe i wieloletnią gwarancję. Dobry ekspres w kawiarni musi mieć co najmniej dwa stanowiska, osobny młynek do kawy i wszelkie niezbędne akcesoria w postaci kolb czy pojemników. Dobry ekspres nie wystarczy, jeśli mamy złą kawę. Tutaj również nie należy oszczędzać, bo zła kawa w kawiarni, to niczym brak wody na basenie – tak się po prostu nie da. Jeśli już mamy dobrą kawę i dobry ekspres, to pora na resztę sprzętu. Witryna cukiernicza, w której będziemy trzymać wszelkie słodkości do kawy, to drugi – tuż za ekspresem – punkt na liście sprzętów, które mają być dobre jakościowo i estetyczne. Oprócz witryny na ciasta, możemy również serwować lody, czekoladę lub bitą śmietanę – a do nich będziemy potrzebować odpowiednie dystrybutory. Jeśli planujemy rozszerzyć naszą działalność o wyroby cukiernicze, to warto zainwestować w nowoczesne regały chłodnicze. Nowoczesne, bo ciasta i torty to nie są tanie produkty – warto zadbać, aby sprzęty chłodnicze nie przestały nagle działać, zmuszając nas do wyrzucenia produktów spożywczych. To co obowiązuje na zapleczach, to zmywarka i wyparzarka do naczyń, a także wszelkiego rodzaju szafki, regały i inne potrzebne umeblowanie, w których ukryjemy zapas sztućców, kubków, szklanek i talerzy. 

Wymienione sprzęty to podstawa wśród przedmiotów, które muszą znaleźć się za kawiarnianym barem. Kwestia umeblowania części dla klientów i doboru wszelkich dodatków to już sprawa indywidualna i może się w niej znaleźć to, czego zapragnie właściciel. Jednak kwestia odpowiednich urządzeń to stałe, niezmienne zasady panujące we wszystkich lokalach i oszczędzanie, bądź pominięcie któregokolwiek z nich uniemożliwi nam dalsze działanie.