Zaopatrzenie gastronomiczne, dla kogo?

Żyjemy w czasach, kiedy poważne firmy preferują rozwiązania outsourcingowe w wielu płaszczyznach swojej działalności. Każda firma, która nie świadczy usług o charakterze gastronomicznym korzysta z usług firm zewnętrznych przygotowujących posiłki na potrzeby firmy zleceniodawcy: czy to na potrzebę posiłku pracowniczego czy eventu. Ale z usług firm świadczących zaopatrzenie gastronomiczne korzystają również inne firmy gastronomiczne.

Gastronomia dla gastronomii?

sprawdzone zaopatrzenie gastronomiczne - WrocławAby odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego firmy gastronomiczne korzystają z usług firm oferujących zaopatrzenie gastronomiczne musimy sobie uzmysłowić, na czym tak właściwie polega prowadzenie biznesu w branży gastronomicznej. Polega ono na generowaniu zysków na podstawie przygotowywania i wydawania posiłków. Oczywiście, ktoś zaraz może powiedzieć, że robienie zakupów to również nieodłączny element prowadzenia działalności gospodarczej w tej branży. Oczywiście, ale sytuacja biznesowa danego przedsiębiorstwa nie zawsze jest jednakowa. Bywa, że w danym lokalu, już po wyprowadzeniu się jakiegoś właściciela zostały meble. Nowe, designerskie, zupełnie nie zużyte meble. Do tego samego lokalu chce się wprowadzić nowy najemca, który również ma zamiar, podobnie jak poprzedni właściciel, świadczyć usługi o charakterze gastronomicznym. Okazuje się, że te meble należą do firmy zajmującej się zaopatrzeniem gastronomicznym. Nowy najemca przejmuje wraz z nowym lokalem prawo do najmowania obecnych w nim mebli zyskując tym samym czas, ponieważ nie musi projektować, czekać i aranżować wnętrza oraz pieniądze, płaci miesięczną zryczałtowaną opłatę, nie opłaca usług dodatkowych związanych z wniesieniem i instalacją sprzętu. Sprawdzone zaopatrzenie gastronomiczne – Wrocław jest miejscem, gdzie jedna taka firma działa – poleci Ci firmę sprzątającą, załatwi świeże owoce, warzywa i ryby w ilościach, w których potrzebujesz za dobre ceny, nie za ceny konsumenckie. Dobre firmy zajmują się nawet na zasadach outsourcingu całą stroną menadżerską. Prowadzenie restauracji jest specyficznym biznesem i doświadczenie ma tutaj kluczowe znaczenie.

Jeżeli mamy odpowiadać na pytanie o sensowność korzystania z usług zaopatrzenia gastronomicznego dla gastronomii to odpowiedź jest prosta – jest to oszczędność czasu i pieniędzy. Jeżeli przyjąć, że zamówienie kuchni, instalacja kuchni i końcowa aranżacja miejsc trwa średnio 6 miesięcy to nasz przedsiębiorca traci 6 miesięcy na bezsensowne opłacanie ZUS, w którym jego restauracja zajmuje się przez ten czas głównie czekaniem. Niczym klient w podrzędnej restauracji.