Dla wielu osób nie ma znaczenia jaki kupują chleb, gdyż jest to ich podstawowy składni diety, który spożywają na śniadanie i kolację. Najczęściej wybierają najtańszy, czyli pszenny, bo jest ogólnie dostępny. Jednak należy pamiętać, że taki rodzaj pieczywa jest bardzo ubogi w wartości odżywcze. Zdecydowanie lepiej wybierać pieczywa z mąki gryczanej, owsianej, czy jaglanej, bo zawierają dużo witamin i minerałów.
Ile kosztuje mąka bezglutenowa?
Osoby świadomie dbające o swoje zdrowie i pilnujące, aby ich dieta była właściwie zbilansowana, często samodzielnie przygotowują posiłki i zabierają je ze sobą do szkoły, czy pracy. To bardzo dobry nawyk, dzięki któremu mamy stałą kontrolę nad tym co się znajduje w naszym menu. Coraz popularniejsze w użyciu stają się mąki bezglutenowe, które można kupić w hipermarketach, sklepach internetowych, albo w punktach ze zdrową żywnością. Można z nich przygotować naleśniki, placuszki, pierogi, makaron, ciasto, czy ciasteczka. Mają tak samo szerokie zastosowanie jak popularna mąka pszenna, z tą różnicą, że są wartościowe. Jeżeli interesuje nas tania mąka bezglutenowa, to możemy ją samodzielnie przygotować z płatków owsianych. Wystarczy je zmielić, aby uzyskać mąkę owsianą doskonałą do placuszków. Przeważnie ceny mąk bezglutenowych są wyższe niż mąki pszennej i są często sprzedawane w mniejszych opakowaniach po trzysta, pięćset, lub dziewięćset gramów. Najtaniej je kupimy na wagę, ale niewiele sklepów prowadzi taką sprzedaż. Alternatywą mogą być sklepy internetowe, które mają znacznie niższe ceny niż sklepy stacjonarne oraz posiadają szerszy asortyment. W takim miejscu na pewno kupimy mąkę gryczaną, jaglaną, kokosową, czy migdałową w atrakcyjnej cenie. Niektóre gatunki mąk bezglutenowych mają neutralny smak i nadają się do szerokiego zastosowania. Takim rodzajem na pewno jest mąka ryżowa, do której często dodaje się inne gatunki, żeby zwiększyć walory smakowe. Bardzo dobrą, o wyrazistym smaku jest mąką z ciecierzycy, która także jest wolna od glutenu.
Jak widać wybór mąk bezglutenowych jest bardzo duży, więc każdy znajdzie idealną dla siebie. Produkty wytwarzane z ich zastosowaniem są często polecane dzieciom, ponieważ dostarczają im cennych składników mineralnych i witamin, których nie znajdziemy w pieczywie pszennym. Robiąc kanapki dziecku na drugie śniadanie, warto sięgać po pieczywo z mąki kukurydzianej, czy owsianej, bo będzie dla niego lepsze i zapewni uczucie sytości na długie godziny. Jeżeli chcemy spożywać pieczywo, to lepiej sięgać po te wartościowe.