Zastosowanie tahini – pasty z sezamu

Uwielbiam gotować – najchętniej spędzałabym w kuchni niemal wszystkie wolne chwile. Bardzo lubię szukać ciekawych składników, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jakiś czas temu zainteresowałam się kuchnią z innych zakątków świata. Miałam nadzieję, że znajdę sobie jaką ciekawą inspirację, która pozwoli mi urozmaicić dania, które przygotowuję najczęściej. Lubię oryginalne potrawy, których smak na długo pozostaje w pamięci.

Tahini jako dodatek do wielu dań

pasta sezamowa tahiniCzasami jeden nowy składnik wystarczy, by urozmaicić wiele potraw. Dla mnie taką rzeczą stała się pasta sezamowa tahini. Kupiłam ją, ponieważ chciałam przygotować sos na jej bazie. Wyszedł naprawdę pyszny – smak pasty zrobionej z prażonego sezamu bardzo mi się spodobał. Zaczęłam więc szukać innych pomysłów na to, jak można ją wykorzystać. Przekonałam się, że można ją dodawać do bardzo wielu dań. Świetnie sprawdza się jako urozmaicenie najróżniejszych sosów. Nawet łyżka czy dwie pasty tahini mogą sprawić, że potrawa nabierze zupełnie innego smaku i stanie się o wiele ciekawsza. Zastanawiałam się, czy mogę również wykorzystać tą pastę do deserów. Bardzo lubię smak chałwy i marzyłam o tym, by zrobić kiedyś sos chałwowy. Jej głównym składnikiem jest właśnie sezam – to on nadaje charakterystycznego smaku. Postanowiłam dodać do tahini nieco cukru pudru – efekt końcowy okazał się o wiele lepszy, niż się spodziewałam. Taki sos świetnie pasuje do naleśników – jest to moja ulubiona opcja na śniadanie. Zawsze staram się mieć pewien zapas tahini w swojej kuchni, ponieważ stosuję tę pastę do wielu potraw. Bardzo lubię dipy na jej bazie. Wystarczy kilka aromatycznych dodatków, by powstał prosty i bardzo pyszny sos. Świetnie sprawdza się do najróżniejszych przekąsek. Nie spodziewałam się, że uda mi się znaleźć aż tak uniwersalny produkt, który będzie pasował zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Tahini można wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Bardzo lubię dania kuchni arabskiej, które mają ciekawy, głęboki smak. Tahini wykorzystuje się do różnorodnych potraw, by nadać im nieco orzechowego aromatu. Dodaję tę pastę do wielu potraw, które przygotowuję na co dzień, nawet do prostych sosów. Makaron z warzywami oraz sosem na bazie tahini jest doskonałym sposobem na szybki i smaczny obiad. Lubię również robić dip z pasty sezamowej, w którym maczam upieczone warzywa. Tahini jest również kluczowym składnikiem hummusu, który uwielbiam. Dzięki paście sezamowej mogę go przygotowywać samodzielnie – jest prosty i szybki.